Dimecres, Novembre 27, 2013 - 13:00
Placeta

El primitiu nucli històric fundacional d'Atzeneta del Maestrat es troba situat en aquest grup de carrers (c/ del Pal, c/ de Sant Antoni i Plaça de la Divina Pastora o Placeta).

Aquest primer assentament de població, entre els dos antics barrancs, el del Vall de Verdunc i el de la Font i la Rambla d'Atzeneta, constitueix el que es denomina el Sòl de la Vila o Vila Tancada.

La Placeta o Plaça de la Divina Pastora, de planta gairebé quadrada, s'articula al voltant del primitiu pou que proveïa d'aigua a aquells primers pobladors. Una imatge religiosa d'aquesta Verge, situada en una capella en la façana d'una de les seves cases la presideix i li dóna nom.

En aquesta plaça s'accedeix per l'actual carrer de Sant Antoni, que connectava la vila tancada amb el carrer del Venerable, on començava la Vila i on s'aixecava un portal, del com no queden restes.

Uns metres abans d'arribar, es pot observar un carrer que aparentment sembla sense sortida, però que enllaça aquest nucli de cases amb el barranc de la Vall de Verdunc, amb les seves peculiars escales, construïdes sobre les restes de l'antiga muralla medieval.

D'una banda de la plaça trobem la Balconada de "Pilatos" des d'on es pot observar una esplèndida vista de la rambla d'Atzeneta amb el Bovalar al fons.

D'altra banda, es troba el carrer del Palo, que amb el seu traçat peculiar, envolta la placeta i la connecta amb el carrer de Sant Antonio. Aquí podem trobar les restes de l'antic portal d'entrada al sol de la vila per "la costa". El nom de li dóna motiu procedeix de la presència en temps antics del pal, instrument de suplici consistent en una peça de fusta llarga, plantada en terra, a la qual es lligava, clavava o suspenia la persona que s'havia d'executar.

Anualment, els veïns d'aquests carrers celebren, a la fi de juliol, les seves festes, les úniques festes de barri que es fan al nostre poble, amb un acte religiós davant la imatge de la Pastora i balls a les nits. El dia de Sant Antoni, durant el recorregut de la processó del Sant  “matxà“, es realitza enmig de la plaça una monumental foguera d'esbarzers, entorn de la qual genets i cavalls donen tres voltes, entre les flames i els crits al sant que dóna nom a una dels seus carrers.

Imatges: 

Formulari de cerca

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

 

Site developed with Drupal